HTML

Internet a nyelvórán

Hasznos linkek nyelvtanároknak.

Oldalak

Saját honlap készítése: együttműködésben a diákokkal

2008.10.29. 06:00 Máthé Elek

A Wetpaint lehetővé teszi, hogy könnyen, egyszerűen és gyorsan saját honlapot hozzunk létre (tényleg egyszerű, tessék kipróbálni, ráadásul még jól is fog kinézni, mert sok design közül választhatunk). Ráadásul ez nem csak egy saját honlap, hanem szerkesztői hozzáférést adhatunk például tanítványainknak, ezáltal remek netes együttműködési felületet biztosít. Adhatunk például olyan feladatot, hogy egy adott témáról gyűjtsenek anyagokat (egy őket érdeklő együttes, film, vagy bármi más), amihez fórum is kapcsolódhat, ahol meg lehet beszélni az elkészült oldalakat. Természetesen azt is választhatjuk, hogy a tanulók egyesével vagy csoportosan készítsenek saját honlapot bármiről.

Szólj hozzá!

Címkék: együttműködés honlapkészítés

A pálcikaember halála

2008.09.03. 06:00 Máthé Elek

A Stickman Murder Mysteries (cím: http://www.normandcompany.com/STICKMAN/ - fontos a kis- és nagybetű közötti különbség!) ismét egy olyan honlapra példa, amit a készítői nem nyelvtanulóknak szántak, mégis remek lehetőséget nyújtanak erre is. Egy nyomozó szerepét kell eljátszanunk, és megoldani a gyilkossági ügyeket. Megnézhetjük a helyszínt (el kell oda menni, persze), megvizsgálhatjuk a nyomokat, telefonálhatunk - mint egy igazi nyomozás során. Ez alapján egy nagyon bonyolult játéknak tűnhet, de valójában rendkívül egyszerűen játszható. A grafikák is lényegretörően egyszerűek - pálcikaemberek a szereplők, mint a cím is utal rá, a helyszínek is rajzoltak. A feladványok nem túl könnyűek, nagyon figyelni kell minden részletre - de pont ezért nagyon jó nyelvtanulásra (is).

2 komment

Címkék: olvasás angol szókincs

Szókertészet

2008.09.02. 06:00 Máthé Elek

Egyszerű játék, igényes kivitelezésben. Egy hatbetűs szó betűiből kell egyre hosszabb szavakat kiraknunk, hogy ezzel elősegítsük a virágunk növekedését: http://www.mylifetime.com/fun-games/games/fit-brains/wild-word-garden

Szólj hozzá!

Címkék: játék angol szókincs

Találd el az akcentust!

2008.09.01. 06:00 Máthé Elek

Egyszerű, de mégis rendkívül szórakoztató játék: megnézünk egy felvételt, amin valaki elmond két sort Kipling híres verséből, az If-ből, és megkérdezi, hogy az akcentusa alapján ki tudjuk-e találni, honnan jött:

http://www.languagetrainersgroup.com/accent_game.html

Ha akarjuk, még egyszer lejátszhatjuk, de egyébként ennyi, tippelni kell, több lehetőség közül választva (persze általában elég hasonlóak közül válaszhatunk, nehogy már túl könnyű legyen). Ha jól választunk, általában bónuszpontért még azt is megtippelhetjük, hogy az adott ország mely részéből való az illető - na, ez már igazán nehéz. Nem szeretném, ha mindenki megtudná, hogy csak 23 pontot sikerült elérnem, tehát kérek mindenkit, hogy ne is kérdezze. Igaz, hogy nehéz játék, de szórakoztató, és szerintem tanítványaink számára is hasznos lehet - nem konkrétan maga az a készség, hogy Higgins professzort is lepipálva tudnak akcentusokat azonosítani, hanem az a felismerés, hogy nem kell megpróbálni a királynő angolságát utánozni, ne szégyelljék esetlegesen magyaros kiejtésüket, mert nem ezen fog múlni angoltanulásuk sikere.

Szólj hozzá!

Címkék: játék angol kiejtés akcentus

Jótékonykodj - tanulj szavakat, rizst nyersz az éhezőknek!

2008.08.29. 06:00 Máthé Elek

A cím nem vicc: a www.freerice.com oldalon keresztül tényleg segíthetünk az éhezőknek, ha jó a szókincsünk. Minden egyes helyes válasz után 20 szem rizst nyerünk az ENSZ Világélelmezési Programja jóvoltából - és akármeddig játszhatjuk. Ha hibásan válaszolunk, valamivel könnyebb lesz a következő kérdés, ha jól, akkor nehezebb - ebben rejlik a kihívás. Néhány kérdés után kiírja a program, hogy mi az aktuális becsült szókincsszintünk, és hogy mi volt a valaha elért legjobbunk. Legújabban pedig új témákkal bővítették a választékot: most már gyakorolhatunk német, francia, olasz és spanyol szavakat is (csak angolról), angol nyelvtant és néhány más területet is.

Szólj hozzá!

Kertépítő

2008.08.28. 06:00 Máthé Elek

Lehet, hogy ez inkább felnőtteknek szórakoztató játék a téma miatt, de mivel a tizenévesek körében a szimulációs játékok rendkívül népszerűek, talán nekik is megtetszhet a http://www.welcomebackspring.com/?p=yard címen megtalálható játék. Első hallásra nem tűnik nagyon mozgalmasnak vagy izgalmasnak a feladat: egy kertet kell berendeznünk és rendben tartani. Ami különlegessé teszi, az egyrészt a gyönyörű grafika, másrészt a rengeteg felhasználható elem. Rendkívül változatos módon alakíthatjuk ki a kertünket, és közben természetesen különböző feladatokat is el kell végeznünk (fűnyírás, locsolás). A téma szókincsének gyakorlására kiváló, valamint az olvasott szöveg értését is fejleszti, mivel figyelmesen kell elolvasni az instrukciókat és tanácsokat, hogy minél szebb kertünk legyen.

Szólj hozzá!

Címkék: olvasás angol kert szókincs kertépítés

Személyre szabott zenei magazin mindenkinek

2008.08.27. 06:00 Máthé Elek

A zenét szinte minden tanítványunk szereti, tehát érdekelni fogják őket az erről szóló anyagok, érdemes ezeket felhasználni. Mi magunk is kiválaszthatjuk, hogy mit hallgassanak vagy olvassanak a témáról, de valószínűleg motiváltabbak lesznek, ha meghagyjuk nekik a választást - a www.idiomag.com honlapon pont ezt kapják. Itt kedvenc előadóik kiválasztása után egy ízlésükre szabott zenei magazint olvashatnak és hallgathatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: zene olvasás angol hallgatás

Készítsd el a saját képregényed online!

2008.08.26. 06:00 Máthé Elek

A www.bitstrips.com segítségével rendkívül egyszerűen készíthetünk tetszetős képregényeket online. Pár kattintással kiválasztjuk a szereplőket, beállítjuk az arckifejezésüket vagy a testtartásukat, beírjuk a szöveget, és már készen is vagyunk - tényleg ennyi az egész. Innentől már csak a saját fantáziánk szab határt a felhasználásnak: segítségével bemutathatunk tanítványaink számára bármilyen nyelvi témát, vagy akár ők maguk készíthetnek képregényt (egyedül vagy csoportosan), amiket aztán megoszthatnak egymással, vagy akár az órai anyagot is dramatizálhatjuk - bízhatunk tanítványaink leleményességében, biztosan valamilyen szellemes megoldással fognak előállni.

Szólj hozzá!

Címkék: olvasás képregény angol írás